V naší pětiměsíční sérii o organizaci domova už jsme společně prošly ložnici, koupelnu a obývací pokoj. Tématem měsíce května je místnost, která je právem často označována jako srdce domova. Zní to krásně a poeticky. V praxi to ale často vypadá spíš tak, že kuchyně je především epicentrum nepořádku. Ačkoli není úplně snadné vnést do kuchyně systém a řád, není to rozhodně nemožné. Velmi vám v tom pomůže, když si svoji kuchyni rozdělíte na jednotlivé zóny nebo když budete udržovat pořádek na kuchyňské lince. Chaos a nepořádek ale v kuchyni nevytváří jen špatně zorganizované hrnce nebo příliš mnoho věcí na lince. To, co prakticky každodenně narušuje celkový vzhled kuchyně jsou samozřejmě také pravidelné nákupy, vaření a s tím spojené neustálé přerovnávání potravin. V dnešním článku vám tedy prozradíme tři pravidla skladování potravin, které ušetří vaše nervy i čas.
Nejspíš to znáte, přijdete z nákupu a začnete vybalovat věci. Jenže spíž i lednice nezejí zrovna prázdnotou, a tak se vybalování potravin s přehledem vyrovná hře „Tetris“. Když se vám konečně podaří jednotlivé věci uložit, výsledek stejně moc uspokojivě nevypadá, protože nepřeberné množství barevných etiket i velikostí jednotlivých balení, mají ke sjednocenému a upravenému vzhledu víc než daleko. Jak tedy postupovat při ukládání jednotlivých potravin? Stačí, když budete znát tři pravidla. Jaká to jsou?
Sjednoťte to
Nejsnazší způsob a nejrychlejší způsob, jak sjednotit vzhled vaší spíže a lednice jsou jednoznačně úložné košíky a boxy. Zejména lednice bude díky nim stále krásně uklizená. Na mléčné výrobky, jejich etikety často hrají všemi barvami, doporučujeme použít neprůhledné boxy či krabice. Zeleninu, ale třeba také vejce či sýry můžete naopak uložit do průhledných nádob. Ve spíži pak můžete využít pro změnu proutěné či drátěné košíky, do kterých můžete uložit například konzervy, koření nebo třeba zeleninu.
Přesypte to
Dalším skvělým způsobem, jak sjednotit vzhled vašich potravin, jsou úložné dózy. Ty nejvíce vyniknou právě ve spíži či potravinové skříni, kde uchováváte suché potraviny. Na trhu je podobných dóz dnes již nepřeberné množství v nejrůznějších velikostech i materiálech. Ukládat do nich můžete mouky, cukry, těstoviny nebo třeba luštěniny. Aby to ale nedopadlo tak, že polovina potravin je uložená v dózách a ta druhá ledabyle pohozená v sáčcích, je třeba trochu sebekázně a důslednosti. To znamená, ihned po příchodu z nákupu potraviny přesypat do příslušných dóz. Tento krok přesypávání můžete vynechat v případě nákupů v bezobalových prodejnách.
Nepřeplňujte to
To, že vaše lednice nebo spíž mají nějakou kapacitu, ještě neznamená, že ji musíte celou zaplnit. Snaha využít každičký volný prostor opravdu není tím nejlepším prostředkem k organizovanému domovu. Máme to obrovské štěstí, že nežijeme ve válce a momentálně nám bezprostředně ani žádná nehrozí. Není proto žádný důvod k vytváření železných zásob potravin. Abyste dosáhli uklizeného a organizovaného vzhledu vaší lednice i spíže, doporučujeme tak zaplňovat jejich police maximálně do 70 % jejich objemu. V případě lednice to například znamená, že budete mít vždy dostatek místa nejen k uložení vašeho nákupu, ale navíc se vám do ní vejde také předem připravený víkendový oběd.
Pět tipů, které vám pomohou skladovat nejen krásně, ale také správně
Estetická stránka věci je samozřejmě jedna věc, neméně důležité je ale také správné uchovávání jednotlivých potravin tak, aby zůstaly co nejdéle kvalitní a čerstvé.
Ukládejte potraviny tam, kde jim je nejlépe
Po příchodu z nákupu roztřiďte potraviny na ty, které patří do lednice, ty kterým bude nejlépe v suchu a ve tmě potravinové skříně či spíže, a pak ty, které můžete nechat například na kuchyňské lince, pokud vám to místo dovolí. Do lednice v každém případě nepatří například banány, cibule, česnek, med, brambory, ale třeba ani taková rajčata.
Sledujte etikety
Vaše kuchyně nemá neomezený úložný prostor a vaše tělo zase není odpadkový koš. Nakupujte proto jen tolik potravin, kolik opravdu potřebujete a nezapomeňte sledovat údaje, které vám prozradí, jak dlouho je dobré jednotlivé potraviny skladovat.
Lednici i spíž pravidelně prohlížejte a třiďte
Ačkoli nakupujete přiměřeně a etikety pravidelně kontrolujete, může se stát, že si domů spolu se sáčkem mouky přinesete také rodinku molů nebo nahnilou cibuli, která brzy nakazí všechny své sousedky v přihrádce. Lednici i spíž tak nejlépe každý týden kontrolujte, a také vše, co ukládáte do mrazáku si nejdříve dobře označte názvem i datem. Mražené potraviny pak můžete lehce spotřebovávat od těch nejdéle uložených.
Lednici i spíž udržujte v čistotě
Ať jste sebevíc pořádní, nejrůznějším kapkám a zaschlým flíčkům se při ukládání potravin pravděpodobně nevyhnete. Nejméně jednou za měsíc tak z vaší lednice i spíže vyskládejte všechny potraviny a jednotlivé poličky i přihrádky důkladně umyjte.
Určete potravinám jejich místo
Organizovanému domovu velmi pomáhá, když v něm mají věci své místo. U potravin to platí také, a to i přes to, že množství i složení jednotlivých potravin se prakticky každý den mění. Když ale budete vědět, na které poličce máte těstoviny a kde v lednici vždy najdete mléko, velmi vám to usnadní život a navíc tak můžete vašim potravinám i prospět. Například poličky v lednici mají v různých místech různou teplotu a jsou tak vhodné pro různé typy potravin. Právě o uspořádání ledničky jsme se více rozepsaly také v naší knížce Zamilujte si svůj domov.
Organizace vám přinese čas i úlevu
Spočítala jste někdy, kolik zbytečných minut jste strávila zametáním rozsypaného čaje, přerovnáváním lednice nebo hledáním balíčku těstovin hluboko v útrobách vaší spíže. Navíc je to vždycky tak otravné a stresující.
Dokážete si ale představit, jakou úlevu vám přinese pohyb v kuchyni, ve které věci mají své místo i dostatek prostoru, a ve které se na vás potraviny nesypou ani pokaždé, když je potřebujete použít?
Máte svoji představu, ale chybí vám energie a síla? Nebo zkrátka jen nevíte, kde vlastně začít? Chápeme.
Organizace kuchyně patří mezi nejnáročnější vůbec.
Pustila jste se do úklidu a organizace spíže sama, ale ráda byste se poradila, jak a do čeho jednotlivé potraviny nejlépe uložit? Využijte naší telefonní konzultace nebo vstupte do Klubu Mámami, kde najdete kompletní manuál, jak uspořádat a zorganizovat svoji kuchyň tak, aby pro se vám v ní opravdu krásně žilo.