Blog

Pět zón, které dají vaší kuchyni konečně smysl

autor: | 2. 5. 2019 | Domov, Organizace

Duben je za námi a začíná (aspoň podle mě) nejkrásnější měsíc v roce. Na našem blogu se ale nebudeme v květnu věnovat kvetoucím keřům ani lásce. Pokud nás sledujte pravidelně víte, že celou zimu a jaro se na blogu věnujeme úklidu a organizaci jednotlivých místností. V únoru jsme začaly zlehka ložnicí, pokračovaly jsme koupelnou a duben jsme strávili v obýváku. Přitom jsme postupovaly podle náročnosti úklidu a organizace jednotlivých místností od těch snadných až po ty nejtěžší. To nejtěžší téma s názvem „Dětské pokoje“ si necháme na červen. Trochu záměrně i proto, že tak trochu tušíme, že pro mnohé i ten měsíc bude na organizaci této místnosti krátký. Zato prázdniny, které děti z velké části tráví mimo domov, budou na svěží vítr v jejich pokojících jako stvořené. Zatím ale nebudeme předbíhat a vrátíme se zpět k našemu květnovému tématu. A tím samozřejmě není nic jiného než kuchyně. 

Hřejivý krb nebo bojiště?

Kuchyň je jedním slovem živel. Společně s obývacím pokojem tvoří (a někdy i doslova) centrum celého domova. Nejpozději ve chvíli, kdy přibude do rodiny první dítě, se kuchyně stává často nejen hřejivým krbem, ale také bojištěm, na kterém často prohrávají i ti největší milovníci pořádku a systému. Nemůžeme ale samozřejmě všechno svádět jen na děti. Pokud vaše kuchyně připomíná to bojiště prakticky neustále, pak bude problém někde jinde než v malých obyvatelích vašeho domova. Stejně jako v každé jiné místnosti bývá i v kuchyni chaos způsobený především nadměrným počtem věcí. To ale není všechno. Často opomíjeným a přitom tak jasným důvodem kuchyňského nepořádku bývá to, že kuchyň jednoduše nedává smysl.

Udělejte si plán

Když jsme na podzim dostaly dotaz od jedné naší čtenářky, zda bychom jí nepomohly s organizací kuchyně, bylo nám hned z prvních fotografií jasné, kde je problém. Kuchyně byla krásná, nová, designová a v jejím okolí bylo krásně čisto. Problém byl v tom, že uspořádání jednotlivých skříněk nedávalo prakticky žádný smysl. Téhle krásné kuchyni totiž chyběla jedna důležitá věc. A tou věcí byly jednotlivé zóny.

Možná je na tom vaše kuchyně podobně a dost možná je to i důvod, proč se vám v ní nepracuje dobře a proč se vám v ní tak těžko udržuje pořádek. Pokud vám teď hlavou problesklo jedno velké „AHA“ a nejraději byste teď šli přerovnat celou kuchyň, zadržte. Organizace kuchyně není úplně snadná mise a proto vyžaduje ze všeho nejdříve dobrý plán. Ještě než se tak pustíte do fyzického organizování obsahu jednotlivých skříněk, vše si v klidu promyslete a na papír si sepište plán.

Přemýšlejte o tom, jakým způsobem se ve své kuchyni pohybujete, které věci využíváte často, které málo, a které vůbec. Přemýšlejte, které spotřebiče používáte denně, a které vám na kuchyňské lince spíše jen překáží. Zamyslete se také nad tím, jakým činnostem se v kuchyni nejvíce věnujete, zda více vaříte nebo pečete. Vše si rozvrhněte a napište. Jakmile budete mít hotovo, je ten správný čas, rozdělit vaši kuchyni na jednotlivé zóny.

Rozdělte kuchyni na jednotlivé zóny

Když si vaši kuchyni rozdělíte na jednotlivé oblasti, ulehčíte si spoustu zbytečných kroků i práce a pobyt v kuchyni pro vás tak nebude zbytečným stresem navíc. Pokud netušíte, které zóny to vlastně jsou, pak vězte, že kuchyňských zón máme celkem pět: vaření, příprava, úklid, úložný prostor a jídlo. Všechny věci, které ve vaší kuchyni máte, by měly zapadat do některé z vyjmenovaných zón. Pokud při organizaci kuchyně najdete věci, které do žádné z nich nepatří, pak daná věc nejspíš nemá ve vaší kuchyni co dělat.

Vaření

Tato zóna, jak už napovídá její název, se nachází v oblasti sporáku a trouby. Měli byste v ní tedy mít především věci jako jsou hrnce, pánve, vařečky a jiné kuchyňské náčiní, chňapky (případně utěrky) či podložky pod hrnce. Právě do této zóny ale patří také třeba oleje či koření, které používáte pravidelně.

  • Pinterest
Příprava

Jde o zónu, která bude pravděpodobně těsně sousedit právě se zónou „vaření“. Je také dost možné, že se tyto dvě zóny budou nenápadně prolínat. Právě zde byste měli mít vše, co potřebujete k přípravě jídla. Jedná se o různá prkénka, nože či kuchyňské roboty a jiné spotřebiče. Pokud pečete často a rádi, můžete si zde vytvořit také svůj pečicí koutek, ve kterém budete mít po ruce všechny potřebné ingredience i pomocníky k výrobě vašich moučníků a dezertů.

Úložný prostor

Sem patří nádobí, příbory, sklenice, různé dózy a krabičky, ale třeba také spotřebiče, které nepoužíváte pravidelně. Věci přitom ukládejte tak, abyste měli po ruce ty, které používáte často. Vše, co používáte spíše příležitostně, ukládejte dozadu či do vrchu.

Úklid

Tato kuchyňská zóna samozřejmě neslouží k ukládání veškerých úklidových prostředků ani pomocníků ve vaší domácnosti. Do této zóny ale soustřeďte vše, co se týká právě úklidu kuchyně. Pravděpodobně půjde o oblast v okolí myčky a dřezu. Patří sem saponáty, houbičky a hadříky na nádobí. Velmi praktické je také mít zde smetáček a lopatku či ruční vysavač a odpadkový koš na směsný odpad, případně další koše na tříděný odpad, pokud na ně v kuchyni máte místo (pokud ne, můžete je soustředit právě do úklidového koutku či místnosti pro vaši domácnost).

Jídlo

Je vám nejspíš jasné, že v případě této zóny je řeč o spíži a lednici. V případě, že nemáte doma klasickou spíž, je třeba vyhradit trvanlivým potravinám nějakou skříňku v rámci kuchyňské linky či využít zvláštní skříň. Pokud máte potraviny na jednom místě, ale přesto vás přepadá úzkost pokaždé, když do vašich zásob nahlédnete, můžete se těšit na třetí květnový článek, ve kterém se zaměříme na to, jak skladovat potraviny dobře a přitom krásně.

  • Pinterest

Dejte vaší kuchyni smysl

Pokud vás netěší pohled na vaši kuchyni, jakákoli činnost v této místnosti pro vás znamená stres a jednotlivé zóny tvoří akorát tak jeden velký nepřehledný zmatek, pak je na čase to změnit a dát vaší kuchyni konečně smysl.

  • Vytvořte si plán jednotlivých zón dle dispozic vaší kuchyně.
  • Vytáhněte všechny věci, které v kuchyni máte a rozdělte je do jednotlivých kategorií.
  • Vše, co nemůžete zařadit do žádné z uvedených zón, dejte z kuchyně pryč.
  • Vyhoďte či dejte z domu pryč vše, co je rozbité, co nepoužíváte, co nemáte kam dát nebo co vám nedělá žádnou radost.
  • Uložte všechny věci na jejich nově určená místa.
  • Pinterest

Photo by: David Vávra

S námi to tentokrát dotáhnete až do konce

Toužíte po uklizené kuchyni, ve které věci mají své místo i smysl, ale nevíte, kde a jak vlastně začít?

Bojíte se, že jako už tolikrát s úklidem a organizací začnete, ale nedotáhnete je až do konce? Neumíte si představit, jak jinak by se dala vaše kuchyně vůbec přeskládat?

S námi to zvládnete.

Využít můžete třeba naši VIRTUÁLNÍ ORGANIZACI , díky které získáte nadhled a jednoduchý návod i tipy, jak začít a zorganizovat jednoduše a udržitelně.

 Chcete se na něco zeptat? Napište nám na e-mail [email protected]


E-mailový klub

Každý čtvrtek ráno dostávají členové našeho e-mailového klubu upozornění na nový článek, ale součástí jsou také nejrůznější výzvy či bonusy.

Pokud o ně nechcete přijít vy, přihlaste se do klubu už dnes.  Členství v klubu vás k ničemu nezavazuje. Pokud byste náhodou časem zjistili, že vám odběr našich novinek nevyhovuje, můžete se z klubu kdykoli odhlásit.

Markéta Popovičová

Markéta Popovičová

O nás

Kniha v prodeji

Archiv

Pin It on Pinterest