Blog

Pět oblíbených receptů, které budete milovat i vy

autor: | 29. 3. 2018 | Jídlo

Celý měsíc jsme na blogu probíraly téma JÍDLO. Psaly jsme o tom, jak si z jídla udělat každodenní radost, jak jídlo nakupovat a plánovat i o tom, jak v kuchyni udržovat pořádek a řád a jak si užít stolování (nejen) s dětmi. Na dnešní den jsme vám slíbily tak trochu jiný článek. Z našeho instagramu i facebooku už víme, že jste se na něj těšily a nám je jasné proč. Rozumíme vám. Inspirace na rychlé a přitom dobré jídlo není nikdy dost. Zvlášť pokud vaříte téměř denně, stejně jako my. Připravily jsme pro vás tedy pět našich oblíbených receptů, které jsme si samy zamilovaly a jsou tak již stálicemi v našich kuchyních. Věříme, že i u vás se aspoň některý z nich zabydlí.  A ještě jedno malé upozornění. Dnes určitě dočtěte až na úplný konec článku, protože tam na vás čeká slíbené překvapení. :)

  • Pinterest

Tomatová polévka s paprikou

V létě ji dělávám z čerstvých rajčat často jako lehký oběd. V zimě ji k její přípravě využívám rajčata z konzervy a míváme ji pro změnu k večeři. V létě nebo v zimě, tahle polévka chutná skvěle vždy a co je nejlepší? Děti ji přímo zbožňují!

Co potřebuji (pro 6 osob): 

1,5kg rajčat (nebo 2 plechovky krájených rajčat)

1 cibule

1 žlutá paprika

dvě lžíce třtinového cukru

dvě lžíce olivového oleje

petržel

parmezán na posypání

Postup: 

Papriku, (a případně čerstvá rajčata) nakrájím na kostičky, cibuli najemno. V hrnci rozpálím lžíci oleje, na kterém orestuji na něm cibuli. K cibuli přidám papriku a opékám do mírně hnědé barvy nebo až se paprika rozvoní. Do hrnce přidám rajčata, zasypu cukrem a nechám mírně zkaramelizovat. Asi po pěti minutách vše zaliji 1,5 litrem vody vařím pod pokličkou 10-15minut. Polévku rozmixuji ponorným mixérem. V hmoždíři rozdrtím lístky petržele s druhou lžící oleje. Petrželový olej pak rozdělím na jednotlivé talíře s polévkou. Polévku podávám také se strouhaným parmezánem, který přidáváme dle chuti.

  • Pinterest

Cizrna na paprice

Když cizrnu, tak nejraději na paprice. Tento recept jsem objevila u Hanky Zemanové v její první Biokuchařce a doslova jsem si ho zamilovala. Je jednoduchý, sytý a zdravý.

Co potřebuji (pro 4 osoby)

200g cizrny (buď v plechovce nebo přes noc namočenou a uvařenou)

olej (v receptu je sezamový, já používám zrovna ten, co máma doma – slunečnicový, řepkový, olivový, sezamový)

1 lžíce sladké papriky

sůl

1 velkou cibuli nakrájenou na jemno

500 ml vývaru z cizrny nebo vody

biobujón

1 pórek nakrájený na tenká kolečka

1 smetana (nejlépe rostlinná, ale dá se i kravská)

citrónová šťáva

Postup:

V hrnci orestuji na oleji cibuli, přidám sladkou papriku a sůl. Zaliji vývarem a vařím do změknutí. Mezitím si polovinu cizrny s trochou vývavru rozmixuji  a použiji ji pak jako zahuštovadlo.

Uvařenou cibuli rozmixuji, přidám rozmixovanou i cizrnu i tu vcelku, nakrájený pórek a vše nechám chvíli vařit. Stačí opravdu pár minut, pórek je za chvilku hotový. Nakonec zjemním smetanou, dochutím citrónovou šťávou a granulovaným bujónem.

Podávám většinou s těstovinami.

  • Pinterest

Kuře s citronem

Jeden z mých nejoblíbenějších „nedělních“ receptů. Nedělní oběd připravuji už v sobotu, protože nedělní dopoledne trávíme mimo domov a vracíme se právě až na oběd. A tohle jídlo je výborné v tom, že jeho příprava nezabere víc než 30 minut a o zbytek práce už se postará trouba, takže já se můžu místo vaření věnovat sobotnímu odpočinku. Není to skvělé?

Co potřebuji (pro 4-5osob)

1 kuře

2kg brambor

4 mrkve

2 citrony (nejlépe bio a dobře omyté)

oblíbené koření (já používám koření na pečeni od firmy Sonnentor)

Kuře omyju, osuším a osolím. Brambory a mrkev oškrábu. Brambory nakrájím na kostičky nebo na plátky, mrkev na tenčí špalíčky a nasypu do máslem vymazaného pekáče. Na zeleninu vložím kuře, které jsem naplnila jedním citronem. Druhý citron nakrájím na čtvrtky, které přidám k zelenině. Vše pokladu hoblinkami másla a peču asi 2 hodiny v troubě vyhřáté na 180°C.

  • Pinterest

Brokolicový salát s fetou

Tento recept jsem objevila úplně nedávno na blogu Kitchen story. Já sama jsem si původní recept ještě malinko upravila a zjednodušila a vypustila z něj mátu a oříšky, nicméně za poslední dva týdny  jsem si jej připravila už nejméně pětkrát a zařadila si jej tak mezi nejoblíbenější zeleninové recepty a to se mi často nestává, takže vám jej rozhodně doporučuji vyzkoušet.

Momentálně si jej dělávám k večeři, v létě ho ale zcela jistě využiji i jako oběd a jsem si jistá, že nebude chybět ani na nějakém z letních pikniků.

Co potřebuji

brokolici

sýr feta

brusinky

na zálivku:

lžíci balzamikového octa

lžíci medu

lžičku hořčice

Postup:

Brokolici rozdělím na menší kousky, a dám péct do trouby vyhřáté na 200°C asi na 10 minut (dávejte pozor, aby se brokolice na povrchu nespálila).

Brokolici nechám mírně vychladnout, posypu ji sýrem a brusinkami a nakonec zaliji zálivkou, kterou smíchám z octu, medu a hořčice. Jednoduché, prosté, ale vynikající!

  • Pinterest

Turkey Club Sandwich ( prostě krůtí sendvič :-)

Rychlý oběd nebo třeba skvělé jídlo pro návštěvu. To je náš oblíbený krůtí sendvič, který se dá samozřejmě obměňovat a inovovat na všechy možné způsoby.

Budete potřebovat (2 porce)

6 plátků toustového chleba

1 krůtí prso (můžete se použít i kuřecí)

1 větší rajče

Listy salátu (ledový, římský, hlávkový)

Majonéza

4 plátky slaniny

Postup:

Krůtí prso osolím a opěču na pánvi z obou stran. Nakonec ještě na pánev přidám slaninu a opeču do křupava.  Plátky chleba opěču v toustovači nebo naráz v troubě. Rajče nakrájím na plátky a omyju listy salátu. Maso nkrájím na plátky. Pak už jen skládám. Spodní toust namažu majonézou, přidám maso, salát, rajče a slaninu. Přiklopím druhým toustem a vytvřím druhou vrstvu stejnou jako tu první. Nakonec přiklopím toustem a pro lepší manipulaci připíchnu dřevěným párátkem.

  • Pinterest

Překvapení na závěr aneb vyhrajte kuchařku Recepty dětem

Na konec pro vás máme slíbené překvapení. Celý měsíc můžete soutěžit na našem blogu o kuchařku Recepty dětem. Její autorkou je Gabriela Bartošovská, autorka stejnojmenného blogu. My samy jsme měly tu velkou čest, stát se kmotrami této knížky. I proto nás moc těší, že ji můžeme poslat do světa a udělat tak radost zase někomu dalšímu. Pravidla soutěže jsou jednoduchá:

Sledujte náš facebook a instagram a do komentářů pod tento článek nám napište, který z březnových článků o jídle vás nejvíc bavil a proč. V posledním dubnovém článku pak najdete mimo jiné také jméno výherce. :)

  • Pinterest

  • Pinterest

Markéta Popovičová

Markéta Popovičová

O nás

Kniha v prodeji

Archiv

Pin It on Pinterest