Celý měsíc jsme na blogu probíraly téma JÍDLO. Psaly jsme o tom, jak si z jídla udělat každodenní radost, jak jídlo nakupovat a plánovat i o tom, jak v kuchyni udržovat pořádek a řád a jak si užít stolování (nejen) s dětmi. Na dnešní den jsme vám slíbily tak trochu jiný článek. Z našeho instagramu i facebooku už víme, že jste se na něj těšily a nám je jasné proč. Rozumíme vám. Inspirace na rychlé a přitom dobré jídlo není nikdy dost. Zvlášť pokud vaříte téměř denně, stejně jako my. Připravily jsme pro vás tedy pět našich oblíbených receptů, které jsme si samy zamilovaly a jsou tak již stálicemi v našich kuchyních. Věříme, že i u vás se aspoň některý z nich zabydlí. A ještě jedno malé upozornění. Dnes určitě dočtěte až na úplný konec článku, protože tam na vás čeká slíbené překvapení. :)
Tomatová polévka s paprikou
V létě ji dělávám z čerstvých rajčat často jako lehký oběd. V zimě ji k její přípravě využívám rajčata z konzervy a míváme ji pro změnu k večeři. V létě nebo v zimě, tahle polévka chutná skvěle vždy a co je nejlepší? Děti ji přímo zbožňují!
Co potřebuji (pro 6 osob):
1,5kg rajčat (nebo 2 plechovky krájených rajčat)
1 cibule
1 žlutá paprika
dvě lžíce třtinového cukru
dvě lžíce olivového oleje
petržel
parmezán na posypání
Postup:
Papriku, (a případně čerstvá rajčata) nakrájím na kostičky, cibuli najemno. V hrnci rozpálím lžíci oleje, na kterém orestuji na něm cibuli. K cibuli přidám papriku a opékám do mírně hnědé barvy nebo až se paprika rozvoní. Do hrnce přidám rajčata, zasypu cukrem a nechám mírně zkaramelizovat. Asi po pěti minutách vše zaliji 1,5 litrem vody vařím pod pokličkou 10-15minut. Polévku rozmixuji ponorným mixérem. V hmoždíři rozdrtím lístky petržele s druhou lžící oleje. Petrželový olej pak rozdělím na jednotlivé talíře s polévkou. Polévku podávám také se strouhaným parmezánem, který přidáváme dle chuti.
Cizrna na paprice
Když cizrnu, tak nejraději na paprice. Tento recept jsem objevila u Hanky Zemanové v její první Biokuchařce a doslova jsem si ho zamilovala. Je jednoduchý, sytý a zdravý.
Co potřebuji (pro 4 osoby)
200g cizrny (buď v plechovce nebo přes noc namočenou a uvařenou)
olej (v receptu je sezamový, já používám zrovna ten, co máma doma – slunečnicový, řepkový, olivový, sezamový)
1 lžíce sladké papriky
sůl
1 velkou cibuli nakrájenou na jemno
500 ml vývaru z cizrny nebo vody
biobujón
1 pórek nakrájený na tenká kolečka
1 smetana (nejlépe rostlinná, ale dá se i kravská)
citrónová šťáva
Postup:
V hrnci orestuji na oleji cibuli, přidám sladkou papriku a sůl. Zaliji vývarem a vařím do změknutí. Mezitím si polovinu cizrny s trochou vývavru rozmixuji a použiji ji pak jako zahuštovadlo.
Uvařenou cibuli rozmixuji, přidám rozmixovanou i cizrnu i tu vcelku, nakrájený pórek a vše nechám chvíli vařit. Stačí opravdu pár minut, pórek je za chvilku hotový. Nakonec zjemním smetanou, dochutím citrónovou šťávou a granulovaným bujónem.
Podávám většinou s těstovinami.
Kuře s citronem
Jeden z mých nejoblíbenějších „nedělních“ receptů. Nedělní oběd připravuji už v sobotu, protože nedělní dopoledne trávíme mimo domov a vracíme se právě až na oběd. A tohle jídlo je výborné v tom, že jeho příprava nezabere víc než 30 minut a o zbytek práce už se postará trouba, takže já se můžu místo vaření věnovat sobotnímu odpočinku. Není to skvělé?
Co potřebuji (pro 4-5osob)
1 kuře
2kg brambor
4 mrkve
2 citrony (nejlépe bio a dobře omyté)
oblíbené koření (já používám koření na pečeni od firmy Sonnentor)
Kuře omyju, osuším a osolím. Brambory a mrkev oškrábu. Brambory nakrájím na kostičky nebo na plátky, mrkev na tenčí špalíčky a nasypu do máslem vymazaného pekáče. Na zeleninu vložím kuře, které jsem naplnila jedním citronem. Druhý citron nakrájím na čtvrtky, které přidám k zelenině. Vše pokladu hoblinkami másla a peču asi 2 hodiny v troubě vyhřáté na 180°C.
Brokolicový salát s fetou
Tento recept jsem objevila úplně nedávno na blogu Kitchen story. Já sama jsem si původní recept ještě malinko upravila a zjednodušila a vypustila z něj mátu a oříšky, nicméně za poslední dva týdny jsem si jej připravila už nejméně pětkrát a zařadila si jej tak mezi nejoblíbenější zeleninové recepty a to se mi často nestává, takže vám jej rozhodně doporučuji vyzkoušet.
Momentálně si jej dělávám k večeři, v létě ho ale zcela jistě využiji i jako oběd a jsem si jistá, že nebude chybět ani na nějakém z letních pikniků.
Co potřebuji
brokolici
sýr feta
brusinky
na zálivku:
lžíci balzamikového octa
lžíci medu
lžičku hořčice
Postup:
Brokolici rozdělím na menší kousky, a dám péct do trouby vyhřáté na 200°C asi na 10 minut (dávejte pozor, aby se brokolice na povrchu nespálila).
Brokolici nechám mírně vychladnout, posypu ji sýrem a brusinkami a nakonec zaliji zálivkou, kterou smíchám z octu, medu a hořčice. Jednoduché, prosté, ale vynikající!
Turkey Club Sandwich ( prostě krůtí sendvič :-)
Rychlý oběd nebo třeba skvělé jídlo pro návštěvu. To je náš oblíbený krůtí sendvič, který se dá samozřejmě obměňovat a inovovat na všechy možné způsoby.
Budete potřebovat (2 porce)
6 plátků toustového chleba
1 krůtí prso (můžete se použít i kuřecí)
1 větší rajče
Listy salátu (ledový, římský, hlávkový)
Majonéza
4 plátky slaniny
Postup:
Krůtí prso osolím a opěču na pánvi z obou stran. Nakonec ještě na pánev přidám slaninu a opeču do křupava. Plátky chleba opěču v toustovači nebo naráz v troubě. Rajče nakrájím na plátky a omyju listy salátu. Maso nkrájím na plátky. Pak už jen skládám. Spodní toust namažu majonézou, přidám maso, salát, rajče a slaninu. Přiklopím druhým toustem a vytvřím druhou vrstvu stejnou jako tu první. Nakonec přiklopím toustem a pro lepší manipulaci připíchnu dřevěným párátkem.
Překvapení na závěr aneb vyhrajte kuchařku Recepty dětem
Na konec pro vás máme slíbené překvapení. Celý měsíc můžete soutěžit na našem blogu o kuchařku Recepty dětem. Její autorkou je Gabriela Bartošovská, autorka stejnojmenného blogu. My samy jsme měly tu velkou čest, stát se kmotrami této knížky. I proto nás moc těší, že ji můžeme poslat do světa a udělat tak radost zase někomu dalšímu. Pravidla soutěže jsou jednoduchá:
Sledujte náš facebook a instagram a do komentářů pod tento článek nám napište, který z březnových článků o jídle vás nejvíc bavil a proč. V posledním dubnovém článku pak najdete mimo jiné také jméno výherce. :)