Blog

Jak vařit bez stresu a v uklizené kuchyni?

autor: | 15. 3. 2018 | Domov, Jídlo

Moje kuchyňské a kuchařské začátky byly jedním slovem krušné. Nebo jinak. Byl to jeden velký chaos. O nějakém jídelníčku a nákupním systému jsem si mohla nechat jen zdát. To ale nebylo zdaleka to jediné a nejhorší. Při každém vaření připomínala moje kuchyně válečný prostor a já jsem si taky po každém kuchařském výkonu připadala jako po bitvě. A pak k těm bojům přibyly i děti a mně došlo, že takhle to dál nepůjde. Bylo potřeba vzít to celé jinak, znovu a od začátku. A víte co? Ono to najednou šlo.

Z místa, které mě stresovalo se stalo nejoblíbenější místo našeho domova. Ne tak dobře, postel mám ještě raději :) Přes den jsem ale nejraději právě v kuchyni. Koneckonců i teď, když píšu tenhle článek, nesedím ve své domácí pracovně, ale u našeho kuchyňského stolu. Pokud jste v podobné situaci jako já před pár lety, bude dnešní článek právě pro vás. V několika bodech se vám pokusím shrnout, co mi pomohlo vytvořit z naší kuchyně místo plné pohody. Věřím, že stejně budou fungovat i v té vaší.

Uklizená kuchyně je balzám na duši

Než jsem tohle zjistila, pár let mi to trvalo. Moje kuchyně zdaleka nevypadala vždy jako ji vidíte na fotce. Býval v ní velký chaos a nepořádek. Vadilo mi to, ale pořád jsem nedokázala přijít na to, kde je hlavní problém. Dnes už to vím.

Základem uklizené kuchyně (ale také celého bytu)  je generální úklid, při kterém se zbavíte všeho, co nemá svoji opodstatněnou funkci, co jste za poslední rok ani jednou nepoužili a co stále schováváte z dohledu, protože se vám to jednoduše nelíbí nebo vás to dokonce rozčiluje. Nemusíte všechno hned vyhazovat. Je možné, že to, co se nehodí vám, může ještě dobře posloužit někomu jinému. Ve své kuchyni si ale nechte jen to, co opravdu používáte nebo co vás těší. A vždy, než si pořídíte nějaký nový kousek, položte si následující otázky:

  1. Opravdu se mi ta věc líbí nebo ji chci jen proto, že je teď v módě nebo jsem ji viděla u kamarádky?
  2. Opravdu ji potřebuji nebo mi udělá radost (v případě dekorací) pokaždé když se na ni podívám?
  3. Hodí se ke stylu našeho bydlení, zapadne do našeho domova?
  4. Mám pro tuto věc ve své kuchyni místo? (tuto otázku si položte zvlášť před nákupem každého většího spotřebiče)

Generální úklid ale sám o sobě nestačí. V kuchyni je třeba udržovat pořádek denně. Pokud chcete mít kuchyni opravdu uklizenou, udržujte čisté plochy. To znamená, že je jednak budete pravidelně stírat, ale i to, že budete pravidelně uklízet věci, které se na nich během dne budou ocitat. Ano, mám teď na mysli všechny ty papírky, sponečky, gumičky, tužky, autíčka…:)

  • Pinterest

Když přijdeme domů z nákupu

Každé vaření začíná vlastně už nákupem potravin. Nákupu jsme věnovaly celý minulý článek, dnes jsme tedy už ve chvíli, kdy si nákup donesete domů. I proto jsem začínala článek rozdělením kuchyně a jejím úklidem. Pokud si totiž donesete plné tašky nových věcí do neuspořádaného prostoru, pravděpodobně na vás padne stres z vaření ještě mnohem dřív, než se k němu vůbec dostanete.

Co tedy dělat ve chvíli, kdy si plné tašky přinesete domů? Já sama postupuju tak, všechny nakoupené potraviny rozdělím na trvanlivé a pak ty, které vyžadují pobyt v lednici či mrazáku.

Spíž

Většinu trvanlivých potravin ukládám do spíže, kterou mám rozdělenou podle poliček. Úplně nahoře ukládám kompoty a jiné zavařeniny, o patro níž pak mouky a cukry, v další poličce pak těstoviny, rýži a luštěniny, v té poslední pak konzervy, octy a oleje. V drátěných košících na zemi ve spíži skladuji brambory, případně další trvanlivou zeleninu.

Pokud to jde, vybaluji potraviny z původního obalu a skladuji je v plastových či skleněných dózách. Ty, u kterých to není možné (např. konzervy), mám pak uložené v přihrádkách na poličce.  Mimo to, že je toto skladování velmi praktické, je na něj samozřejmě i mnohem lepší pohled. :) 

Koření a přísady na pečení skladuji ve skříňce vedle sporáku, abych je měla při vaření po ruce. Musím se přiznat, že koření naopak ze sáčků nepřesypávám, protože jsem zjistila, že pro mě osobně jsou kořenky nepraktické. Pytlíčky s kořením mám tak uložené v košících podle abecedy a rozdělené do dvou kategorií na slaná a sladká jídla a moučníky, ve kterých mám pak i přísady na pečení.

Toto je systém, který jsem vytvořila pro sebe a svoji kuchyni. Je docela možné, že u vás doma bude fungovat třeba úplně jiný. Nedělejte si taky hlavu z toho, když kuchyni nějak uspořádáte a po čase zjistíte, že to není to pravé. Udržovat si v kuchyni systém a pořádek je ale základní předpoklad k tomu, aby příprava každého jídla byla daleko více radost než starost. Zkrátka a dobře, když víte, kde co máte a navíc se na vás nevysype mouka s cukrem pokaždé, kdy je potřebujete, je každá příprava jídla o dost snadnější.

  • Pinterest

Vařte bez stresu

Když máte věci uklizené a roztříděné, je velká pravděpodobnost, že vaření pro vás bude podstatně jednodušší. Nicméně i zde platí určité zásady, které vám pomohou udržet si nejen dobrou náladu, ale zároveň díky nim nehrozí, že se vaše kuchyně opět promění ve válečnou zónu. Jaké to jsou?

Plánujte

Pravda je, že bez plánování a organizace se chaosu v kuchyni asi nikdy úplně nevyhneme. V případě jídla navíc plány šetří nejen náš čas a nervy, ale také peněženku a životní prostředí. Když víme, co budeme vařit, vyhneme se už v obchodě nákupu hloupostí a doma pak zbytečnému plýtvání. Pokud si nevíte úplně rady, zkuste se inspirovat v našem minulém článku.

Co můžete udělat teď, to udělejte

Na toto pravidlo myslete zvlášť, pokud připravujete menu o více chodech pro více lidí. Nezapomeňte, že času je nakonec vždy méně, než předpokládáte a zvlášť s dětmi není nouze o nečekané překážky. K jídlům, které je možné připravit i den dopředu patří určitě polévky, většina moučníků a dezertů, ale také masové pokrmy, pokud se nejedná přímo o tzv. „minutky“.  Právě „minutky“, ale také saláty a přílohy (snad s výjimkou bramborové kaše, která vydrží i do druhého dne), připravujeme až v den, kdy jídlo podáváme. Každé menu tedy plánujte s ohledem na to, kolik vám zabere času a snažte se jej sestavit tak, aby se alespoň polovina chodů dala připravit předem.

Postupujte jednotlivě

To souvisí s předchozím bodem. Snažte si práci dopředu rozvrhnout. Pokud je příprava jídla složitější, bez obav si jednotlivé kroky přípravy rozepište. Pracujte vždy na jednom úkolu, až jej uděláte, pusťte se teprve do přípravy dalšího. Splněný úkol v tomto případě nemusí znamenat, že je jídlo hotové, ale třeba jen to, že už se vaří či peče na plotně nebo v troubě. Teprve v té chvílí je čas pustit se do dalšího chodu. Jakmile jsou všechny „úkoly“ v teple pod pokličkou, je čas prostřít stůl. Vždy samozřejmě záleží na konkrétním jídle, které připravujeme. Některá jídla jsou snadná a je tak možné určité kroky spojovat. Čím méně jste si ale svým kuchařským uměním jistá, tím více se snažte postupovat krok za krokem.

Jedno náročné jídlo je dostačující

Přes týden většinou připravujeme méně náročná jídla, s jejichž přípravou se vejdeme do 30 minut. Třicet minut je poměrně krátká doba, ale dá se během ní uvařit opravdu kvalitní a plnohodnotné jídlo. Patří sem příprava většiny zeleninových jídel, těstovin, luštěnin (předem namočených), ale i minutky z masa.

O víkendu je pak k vaření větší prostor. To ale neznamená, že bychom museli u plotny strávit celé dva dny (pokud vyloženě nechceme). Já sama se snažím připravovat i o víkendu pouze jedno složitější jídlo. Vždy si vyberu, zda to bude v sobotu nebo v neděli. Pokud máme pozvané hosty, dělávám několik chodů a i v tomto případě si vyberu pouze jeden složitější chod. Se zbytkem chodů se snažím s přípravou vejít opět max. do 30 minut. Nezapomeňte, že cílem vaření není vypustit duši, ale vychutnat si dobré domácí jídlo, případně si navíc užít společnost milých hostů :)

Průběžně uklízejte

Tohle byl pro mě osobně asi ten nejzásadnější objev, když jsem řešila, jak odstranit chaos a zmatek při vaření. A přitom je to vlastně úplně jednoduché. Vždy, když připravím jeden chod, který dám na plotnu či do trouby, uklidím si po sobě kuchyňskou linku. Nádobí dávám do myčky nebo aspoň do dřezu, to, které používám opakovaně, průběžně umývám. Pokud to aspoň trochu jde, průběžně umývám také sporák a stírám plochu na odkapávání nádobí. Potraviny, které už nepotřebuji, uklízím zpět na jejich místo. Díky tomuto průběžnému úklidu mám kolem sebe vlastně neustále čisto, mám přehled o tom, co je ještě třeba udělat a následný úklid po vaření mi tak zabere podstatně méně času.

  • Pinterest

Photo by: David Vávra

Nevíte, kde začít?

Necítíte se ve své kuchyni dobře? Padá na vás úzkost pokaždé, když otevřete kuchyňské skříňky nebo spíž? Víte, že byste to ráda změnila, ale nevíte kde a jak vlastně začít?

Nemusíte na to být sama. 

Objednejte si virtuální organizaci a my vám připravíme návrh organizačního řešení přímo na míru nejen vaší kuchyni, ale především vašim aktuálním potřebám a životní situaci.

Jste z Brna? Pak neváhejte a zamluvte si termín osobní organizace. Nejen, že vám připravíme řešení, ale ve smluvený termín přijdeme přímo k vám domů a vše s vámi osobně vytřídíme a zorganizujeme. Na konci na vás nebude čekat jen nádherně uklizená kuchyně, ale především ten báječný pocit opravdové úlevy a radosti.

Chcete jej zažít? Napište nám ještě dnes.

Markéta Popovičová

Markéta Popovičová

O nás

Kniha v prodeji

Archiv

Pin It on Pinterest