Dnešní článek je tak trochu slavnostní. Nejen proto, že jsme ještě pořád na vlně Báječných oslav. Je slavnostní hlavně proto, že je úplně posledním z naší půlroční série o ZÁKLADECH TVOŘENÍ DOMOVA. Během pěti měsíců jsme na blogu probraly základy rutiny, úklidu i jídla. Možná trochu nečekaně jsme do základů vložily také krásu a na konec právě i téma oslav. Musíme upřímně říct, že když jsme někdy v prosinci vymýšlely koncept nového blogu, netušily jsme, jaký to bude „fičák“, stejně tak jsme ale netušily, jak moc nás samotné téma domova bude bavit a kolik se toho za ten půlrok samy naučíme. Základy tedy máme za sebou, blog ale samozřejmě pokračuje dál. Co pro vás chystáme od září, si ještě necháme pro sebe, ale to co vás čeká na blogu o prázdninách, to se dozvíte už na konci dnešního článku. Teď už ale ty slíbené party recepty.
Do dnešního článku jsme zařadily pár našich oblíbených receptů, které děláváme pravidelně na našich oslavách. Jsou to vesměs takové rychlovky, které jsme si oblíbily právě pro to, že jejich příprava nezabere moc času, ale přesto potěší nejednoho hosta. Víme totiž, je to často právě čas, se kterým při přípravách nejvíc bojujeme. Hned po něm jsou to tedy většinou naše děti, které nám ty přípravy zvládají dostatečně zpestřovat tak, abychom s tím časem závodily ještě o trochu víc. :) Cílem oslav ale určitě není vyčerpaná hostitelka s kruhy pod očima. Při všem to chystání bychom určitě neměly zapomínat na to, že oslavy tu jsou pro nás, ne my pro ně. Tak na zdraví!
Domácí popcorn
Nejjednodušší a nejchutnější oblíbenost našich dětí. Jakmile je nějaká oslava, domácí popcorn prostě nesmí chybět. :-)
Na větší mísu popcornu stačí:
Pytlík kukuřice na popcorn (kupuji ve zdravé výživě)
Olej na smažení
Sůl
Postup:
Ve velkém hrnci rozpalte olej. Pokud si nejste jistí, zda už je dostatečně rozpálený, vhoďte do hrnce nejprve jedno zrnko kukuřice. Pokud pukne, můžete vysypat celý sáček. Hrnec přiklopte poklicí a nechte pukat. Pukání je velmi rychlé a intenzivní. Popcorn je hotový, když se intervaly pukání začnou prodlužovat na několik vteřin.
Tuňáková pomazánka
2 malé konzervy tuňáka
100g másla
2 lžíce černých oliv nakrájených na kousky
Citrónová šťáva
Sůl, pepř
Bageta
Vše smíchejte, duchuťte štávou z citrónu, osolte, případně trochu opepřete. Natřete na plátky bagety. Ozdobte dle libosti, třeba petrželkou..
Česnekovo – sýrová pomazánka
2-3 utřené stroužky česneku
200g lučiny
Hrst strouhaného sýru (eidam)
50 g másla (na zjemnění, nemusí být)
Sůl, pepř
Bageta nebo plátky okurky
Nakrájíme bagetu nebo okurky na plátky. Vše na pomazánku smícháme, ochutíme a natřeme na pečivo nebo zeleninu. Dozdobíme podle chuti.
Úplné rychlovky
Parmská šunka s polotvrdým sýrem
Šunku zamotáme a na ni položíme kousek sýru a snítku rukoly.
Klobáska s plátkem sýra a olivou
Nakrájíme klobásku, rozpůlíme olivy a sýr nakrájíme na menší kousky. Pak seskládáme tak, aby to lahodilo našim očím i chutím. :-)
Jedlé květináče pro děti
Tyhle roztomilé květináčky dělávám dětem na jejich oslavy už pár let. Největší radost mám vždy z toho jejich nefalšovaného nadšení, že ta „hlína“ je vážně k jídlu. :)
Na tři květináčky potřebujete:
Jedno balení sušenek Oreo (nejlépe s tmavou náplní)
Polotučný tvaroh ve vaničce (pokud chcete můžete použít i mascarpone)
Velký bílý jogurt řeckého typu
moučkový cukr dle chuti
lístky máty a gumové žížalky na ozdobu
Postup:
Ve větší misce smícháme jogurt s tvarohem a dle chuti dochutíme moučkovým cukrem. Vzniklou směs rozdělíme do kalíšků. Sušenky rozdrtíme nebo rozmixujeme na hrubší kousky (tak, aby připomínaly hlínu) a nasypeme je do kalíšků s jogurtovou směsí. Nakonec ozdobíme lístkem máty a do „hlíny“ zasuneme gumovou žížalku. Efekt zaručen. :)
Letní salát s lesním ovocem
Nejjednodušší a nejkrásnější salát jaký známe. V tomhle je příroda vážně úžasná. Dáte vedle sebe zelené lístky a barevné bobulky a výsledek je prostě dokonalý.
Rukola
Polníček
Maliny
Ostružiny
Borůvky
Vlašské ořechy
Zálivka:
1 lžíce ocet balsamico
1lžíce olivového oleje
1-2 lžíce medu
pepř a sůl dle chuti
Ingredience na zálivku smíchejte dohromady a pokapejte salát.
Postup:
Na talíř dejte lístky salátů a posypte lesním ovocem a ořechy. Nakonec zalijte zálivkou. Podávejte s bagetami zapečenými s kozím sýrem a zakápnuté medem. My jsme si tohle jídlo vychutnaly jako oběd po nafocení dnešního článku. A slovo vychutnaly je tu opravdu na místě. Bylo to jedním slovem VÝBORNÉ!
Zamilujte si svůj domov
Líbí se vám naše články na téma tvoření domova? Pak byste si neměla nechat ujít naši knihu Zamilujte si svůj domov, kde najdete spoustu tipů na úklid a organizaci vašeho domova, ale třeba i témata jako minimalismus, péče o sebe sama, domácí oblékání, plánování jídla, stolování a mnoho dalšího.